MANIFEST

Els músics no som més ni menys que ningú. La música que fem arriba al cor de la gent, com la sang, i després ens fa bellugar els peus, com el bon vi. Trepitgem fang quan plou, com tothom, i potser, fins i tot, en fem cançons. Som humans, i tenim les nostres coses, les nostres necessitats, obligacions i drets.

«Les obres de l’ésser humà són més belles que el propi ésser humà», va dir algú. Potser sí, potser resulti més fàcil escoltar la nostra música que no pas conviure amb nosaltres. Ens distraiem amb facilitat, emprem millor l’harmonia que els fulls de càlcul, i sovint no prestem l’atenció deguda als aniversaris dels nostres o estem lluny, fins i tot, quan els tenim a prop. No ens ho tingueu en compte, si us plau. Us necessitem, i molt. El pa i la sal de la nostra vida, la nostra inspiració, sou vosaltres; tant si esteu al nostre costat com al davant picant de mans, us necessitem des d’aquest escenari. El que ens doneu ho transformem en música.

Volem el que mateix vol tothom: respirar, treballar, cobrar un sou just per pagar les nostres factures quan toca, gaudir de bona companyia asseguts a un bar, ajudar a reconstruir aquest país extraordinari, emocionar-nos i emocionar, sorprendre, plorar de goig tot sabent que compartim més del què podrem somniar… Nosaltres ho diem d’una manera molt personal: amb l’instrument, la veu, la paraula.

No parem de crear: Les nostres cançons, simfonies, el rap o el swing bategant són bumerangs que volen d’ànima en ànima, que van i vénen, i que ens retornen i mostren allò bo que som capaços de fer entre tots, en comunitat, construint un vincle intangible però per sempre. Només és Música, però és tant…

L’Estatut de l’Artista és el nostre futur.

S’ha de desenvolupar i fer complir, com més aviat millor, l’Estatut de l’Artista ja que les mesures normatives que inclou resoldran els problemes estructurals de la nostra contractació, cotitzacions a la Seguretat Social, fiscalitat, compatibilitat amb tot tipus de pensions, etc.

Volem un Internet just.

S’ha de rebre una remuneració apropiada per la nostra feina quan és exhibida en el món digital. Internet és una eina meravellosa, però ha de ser també justa amb als músics. Pels músics, ara mateix, Internet és sinònim d’indefensió i no de justícia.

Necessitem ajuts.

Mentre hi hagi restriccions s’han de crear línies de suport per atendre les necessitats reals dels músics. La prolongació temporal de la pandèmia exigeix que es revisin amb sensibilitat totes les ajudes al sector, de manera quantitativa i també qualitativa.